top of page

VÅRA TANKAR KRING EKOLOGISKA HUS

 

Vi hävdar att vi bygger ekologiska hus. Det är ett begrepp som kan tolkas ganska fritt när det gäller hus, till skillnad från livsmedel, där användningen av ordet ekologisk är lagstyrd. Ett ekologiskt hus har alltså ingen absolut definition, men generellt gäller att byggmaterialen är naturliga och att huset har ett energisnålt klimatskal. Vi följer de ekologiska principerna genom att bygga våra hus med en stomme av trä och isolera dem med ull av naturlig träfiberisolering.

Genom att i så stor utsträckning som möjligt välja förnybara material minskar vi vårt beroende av ändliga resurser. Vi tycker det är viktigt att tänka ”vagga till vagga” och använda material som inte bara funkar tills de tjänat ut sitt syfte första gången och hamna på deponi utan har förmåga att återgå till kretsloppet för att bilda nya byggmaterial i framtiden, om och om igen. Det är riktig hållbarhet!

VÅR EKOLOGIK ÄR BYGGD AV TRÄ

 

Vi anser att trä är det allra bästa byggmaterialet för både miljö och människa. Det är en naturlig, förnybar råvara som inte innehåller några skadliga ämnen. Vi tror också på enkla, beprövade lösningar. Ett hus från Stenbackens är alltså en enkel, pålitlig konstruktion nästan helt i trä. Det har en stomme av trä och isolering av träull. 

Trä är ett hygroskopiskt byggmaterial, alltså ett material som har förmågan att ta upp fukt och att släppa ifrån sig fukt. Det är en utmärkt egenskap hos ett material som ska omge ditt dagliga liv, med kokande potatisvatten, duschande tonåringar och ständig påverkan av omgivande luftfuktighet och temperatur. Eftersom trä gärna suger åt sig fukt, måste det också få andas fritt, så att fukten kan lämna konstruktionen utan att göra skada. Därför hittar du aldrig plastfolie i ett hus från Stenbackens. Istället använder vi en vindskyddande och diffusionsöppen ångspärr som kan släppa igenom fukt.

VI TROR PÅ TRÄ – OCH PÅ EN DEL ANNAT

 

Vi är ett företag med stark övertygelse om att vi gör det rätta. Här är sånt som vi tror på:

  • Det är bättre för människan att bo i hus som andas.

  • Eftersom vi bygger nästan helt i trä ska vi aldrig bygga in plast i våra hus. Plasten hindrar fukten från att vandra in och ut i träkonstruktionen.

  • Fler borde ha råd att bo i ett ekologiskt trähus med en giftfri inomhusmiljö.

  • Skogen finns överallt i vårt land. Det är bättre för miljö och klimat att välja närproducerade byggmaterial.

  • Att bygga helt i trä är att förvalta en lång tradition av sunt byggande.

  • Många byggmaterial tillverkas av ändliga resurser, till skillnad från isolering av träfiberisolering som tillverkas av råvaror från den växande svenska skogen.

  • Trä är en förnybar resurs. När vi väljer trä bidrar det till att minska växthuseffekten eftersom trä binder koldioxid. 

  • Less is more. Vi bygger helst i enkla, beprövade konstruktioner med få materialtyper.

  • Naturen är överlägsen. Genom evolutionen har naturen vaskat fram material som fungerar i ekosystemen. Vår starkaste övertygelse är att jobba med naturlagarna istället för mot dem. För det är en kamp man aldrig kan vinna.

bottom of page